vineri, 16 aprilie 2010
Lista neamurilor bugetare. Azi, soţiile şi soţii
Politica e o curvă. Politică înseamnă să faci bani. Politica e un mijloc prin care oamenii cu bani ajung la putere. Politica e activitatea prin care un grup restrans de oameni îşi creează acces la o cantitate cît mai mare de resurse. Politica înseamnă să spui cat mai puţine prin cat de multe cuvinte posibile. În fapt, politica e arta de a conduce. Dar mai presus de toate, în România, politica e arta de a-ţi conduce afacerile personale spre succes. De a conduce maşini cat mai scumpe, cumpărate din banii făcuţi prin intermediul politicii. Şi, nu în ultimul rand, politica e arta de a-ţi conduce rudele spre posturi plătite din bugetul de stat.
**************************************************
Lista neamurilor bugetare. Azi, soţiile şi soţii
**************************************************
Jumătate din soţiile de parlamentar care lucrează, lucrează la stat
**************************************************
Familia e celula de bază a societăţii, ne zice cu încredere deplină învăţătoarea din şcoala generală şi ne confirmă profesorul, popa şi primarul. Iar familia politică e una modernă, în care ambii parteneri lucrează. La stat, normal. Camera Deputaţilor numără la ora actuală 333 de aleşi ai neamului. Dintre aceştia 55 sunt necăsătoriţi sau divorţaţi şi vreo trei sunt văduvi. Din restul de 275, un număr de 25 au partenerul de viaţă ajuns la pensie. Normal, o bună parte dintre cei 250 rămaşi în numărătoarea noastră nici nu şi-au declarat soţiile ori n-au specificat unde şi cu ce îşi ocupă ele timpul. Mai bine de jumătate dintre ei însă, vreo 130 pentru a fi exacţi, au jumătatea angajată la stat, plătită din banul public, la fel ca ei, aleşii. Iar proporţia aproape că se respectă şi în cazul Senatului, cu precizarea că doar vreo 50 de soţi sau soţii de senator iau leafă de la stat. Unii sunt profesori, unii judecători sau procurori, alţii medici, unii funcţionari publici şi unii chiar angajaţii soţului senator. Asta dacă nu sint ambii demnitari. Toţi mănancă însă o paine publică, frămantată în vistieria statului.
**************************************************
**************************************************
Gruparea consiliilor de administraţie şi a consilierilor
**************************************************
Pe vremea cand erau liberalii la putere, Teodor Atanasiu nu se pricopsise încă cu imunitatea parlamentară, deşi n-a dus-o rău în postul de ministru al Apărării ori de şef al AVAS. Ba a dus-o chiar atat de bine, încat s-a căsătorit cu Laura Bişboacă pe care, dacă tot a luat-o de soţie, a şi numit-o în cateva consilii de administraţie, dar şi în postul de consilier în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, de unde proaspăta consoartă a încasat vreo 55.000 de lei. La fel a făcut şi colegul său liberal Dan Motreanu, care a avut grijă ca soţia Dana să nimerească în aceeaşi Comisie, de unde a încasat aproape 115.000 de lei, dar şi în vreo alte două consilii de administraţie. Şi, pentru că respectiva comisie era cu adevărat o afacere liberală, din ea nu putea lipsi soţia deputatului Daniel Chiţoiu, finul guzganului rozaliu al PNL, Dan Radu Ruşanu. Schimbarea de guvernare a ajutat şi soţiile de pedelişti să se lipească de niscaiva consilii de administraţie. Spre exemplu, soţia deputatului de Timiş Iosif Ştefan Drăgulescu a ajuns în consiliul de administraţie al ISIM Timişoara, şi chiar directoare a institutului, iar de cand Gheorghe Ialomiţeanu este deputat de Braşov, soţia acestuia, Liliana, a devenit membră în consiliile de administraţie a patru societăţi REMAT, rămase la stat, dar şi în comisiile de cenzori ale altor două companii de stat. Şi, pentru că din afacerea consiliilor nu putea lipsi o soţie de independent, o amintim şi pe Elena Soporan, membră în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, soţia fostului prefect de Cluj, actualmente deputat independent ales pe listele PSD, Vasile Soporan. Cea mai reuşită mişcare în materie de aranjat soţia în post călduţ îi aparţine însă, de departe, deputatului liberal Horia Uioreanu, care, atunci cand era la putere, s-a căsătorit cu secretara şi azi, cînd e în opoziţie, trăieşte cu consiliera premierului.
Mai exact, în timpul guvernării PNL, Horia Uioreanu s-a căsătorit cu Elena, pe care a ajutat-o să ajungă în cîteva consilii de administraţie la nivel judeţean, după care a propulsat-o pană în funcţia de consilier al premierului. Post în care se află şi astăzi, pentru că e în concediu de maternitate, după ce i-a născut deja al doilea copil deputatului liberal. Iar ca dovadă că nu doar soţii îşi angajează soţiile, ci uneori se întîmplă şi invers, îl amintim aici şi pe Ovidiu Răzvan Wlassopol, consilier în Comisia Naţională de Valori Imobiliare, de unde încasează vreo 125.000 de lei anual. Acesta este nimeni altul decît soţul secretarului executiv al PSD, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.
**************************************************
Grupul nevestelor care nu servesc funcţii publice, dar fac afaceri cu statul
**************************************************
Dacă nu lucrează la stat, soţul sau soţia de demnitar ar trebui să lucreze undeva, la privat. Numai că, de cele mai multe ori, afacerea privată la care lucrează soţul sau soţia de demnitar se hrăneşte tot din fonduri publice. Spre exemplu, soţul Sulfinei Barbu a încasat, conform declaraţiei de avere a fostului ministru de la Mediu, nu mai puţin de 150.000 de lei – drepturi intelectuale – de la firma 'KVB Economic', societate unde Sulfina era asociată cu Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu. Iar firma se ocupa cu consultanţă în probleme de mediu, aţi ghicit. Un alt deputatul PDL, Bobeş Marin, şi-a făcut soţia director la propria firmă, 'Serena SA', societate de construcţii ce s-a lipit şi continuă să se lipească de numeroase contracte cu bani publici în judeţul Olt. Victor Boiangiu însă, deputat PDL de Giurgiu, are soţia profesor şi director de televiziune, la 'SC Muntenia TV SRL', aşa că nişte contracte de publicitate între Consiliul Judeţean Giurgiu, pe care l-a condus timp de opt ani, şi respectiva televiziune au picat exact la fix, astfel că soţia a putut să-şi păstreze fără probleme postul de director al societăţii.
**************************************************
Soţiile se descurcă şi pe plan local
**************************************************
Dacă la nivel central lucrurile mai stau cum stau, la nivel local treaba e chiar mai clară. Nu există consiliu judeţean în care legăturile de familie să nu se traducă în posturi sau contracte plătite din bani publici. În nu mai puţin de 28 de cazuri, soţul sau soţia preşedintelui şi a vicepreşedinţilor consiliilor judeţene lucrează la stat. Şi nu doar că lucrează la stat, dar în multe cazuri lucrează chiar în instituţia publică condusă de soţ. Iar acolo unde soţiile nu lucrează la stat, lucrează la soţ. Mai exact, oficial se administrează societăţile comerciale ale soţilor, societăţi care de regulă beneficiază de contracte cu instituţiile publice.
**************************************************
Dacă le-au luat de neveste, le-au luat cu ei şi la Bucureşti
**************************************************
Nu se cade ca o familie proaspăt întemeiată să trăiască despărţită de sute de kilometri. Aşa se face că unii aleşi ai neamului au decis să-şi ia consoartele după ei, la Bucureşti. Spre exemplu, la scurt timp după căsătoria cu deputatul Cristian Adomniţei, la acea vreme ministru al Învăţămantului, Sabina Vişinari a ajuns într-un post călduţ la Institutul Naţional de Magistratură. Cum nici colegul său de la Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, nu putea sta departe de proaspăta soţie, prin 2008 aceasta s-a angajat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, în postul de consilier al directorului general Doina Isopescu, subalterna soţului pe linie de partid.
Pînă în 2008, deputatul PDL Arghir Iustin Marinel Cionca era primar în Pecica, Arad, iar soţia, Angela, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. De cand a ajuns însă la Bucureşti, soţia a devenit consilier, normal, la Camera Deputaţilor, la fel ca şi soţia deputatului PDL de Hunedoara, Ioan Timiş, Bianca, şi ea tot consilier parlamentar. Mai greu de spus este, în cazul soţilor Turcan, dacă Raluca, din postul de deputat de Sibiu, l-a ajutat pe Valeriu să-i devină sfetnic preşedintelui Băsescu, sau invers, Raluca a devenit deputat cu ajutorul lui Valeriu şi-al lui Theodor Stolojan. Pe de altă parte, deputatul UDMR Kerekes Karoly, ca un maghiar serios care ştie să facă distincţie între muncă şi pasiune, şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar din Targu-Mureş.
**************************************************
sursa: Academia Catavencu/14 Apr 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu