joi, 20 decembrie 2007
10 ani de la infiintarea primului blog
Unul dintre cele mai mari fenomene online isi aniverseaza 10 ani de existenta !
Aniversarea, este una dubla: 10 ani de la infiintarea primului blog (in aprilie 2007) si tot atatia de cand a luat nastere cuvantul care le defineste – "weblog".
Dupa zece ani de existenta, blogging-ul, este astazi unul dintre fenomenele cu cea mai mare anvergura din spatiul virtual.
"Weblog", este cuvantul care a creat o adevarata nebunie in jurul unui simplu fenomen: acela de a scrie mai multe insemnari pe Internet, in cadrul unui jurnal online. E ca si cum cineva scrie un e-mail pentru mai multi prieteni, singura diferenta fiind ca, in cazul jurnalului online (blog-ul !), cititorii pot fi si cateva zeci sau cateva mii. Cuvantul "weblog" este de fapt un joc de cuvinte, fiind o combinatie intre "logging" si "web", el fiind creat de Jorn Barger, fondatorul site-ului "Robot Wisdom", unul dintre primele bloguri din lume. A fost de ajuns un secol ca Technorati – un portal specializat in identificarea si clasificarea jurnalelor online – sa anunte ca urmareste peste 70 de milioane de bloguri.
Daca aruncam o privire pe Internet putem constata ca blog-urile sunt peste tot, ca pana si pustii de 10-12 ani detin unul, ca microbul i-a cuprins si pe marii lideri politici ai vremii sau ca, unele jurnale sunt veritabile surse de informatii – mai ales cele scrise de oameni care traiesc in cele mai "fierbinti" zone de conflict de pe glob. Pe scurt, am putea spune ca, daca la inceput putini erau cei care se gandeau sa tina un astfel de jurnal, astazi el a devenit un soi de "necesitate" – printre cei tineri in special. Si-a pierdut oare blogul din stralucirea de acum cativa ani ? Faptul ca exista 70 de milioane de bloguri – conform site-ului Technorati – certifica faptul ca oamenii s-au alaturat foarte rapid curentului. Analistii cred insa ca numarul acestor site-uri este, in realitate, de cel putin doua ori mai mare, Statele Unite si Asia fiind pe primele doua locuri in ceea ce priveste numarul blogurilor.
Marea majoritate a cititorilor citesc bloguri personale sau de specialitate. Insa, daca suntem atenti la semnalele din partea marilor trusturi de presa, vom constata ca exista si "bloguri de stiri", care pot fi considerate surse – mai mult decat credibile – in ceea ce priveste evenimente importante care au loc in lumea intreaga. De exemplu, in cadrul concursului desfasurat la nivel global World Blog Awards, organizatia Reporters sans frontieres, impreuna cu trustul german de presa Deutsche Welle, a decernat premiul special al juriului pentru cel mai bun blog care acopera zonele de conflict unui blogger ce isi spune Jotmat (jotman.blogspot.com), care acopera de cativa ani evenimentele din Birmania (Myanmar), o tara in care dictatura militara incalca grav drepturile omului si mentine teroarea peste locuitorii acestei tari. Tot ce se stie de bloggerul Jotman este ca are origine birmaneza, iar in momentul de fata locuieste la granita dintre Birmania si Thailanda. In cadrul aceleiasi competitii, blogul "Alive in Baghdad" a fost desemnat marele castigator pentru segmentul "cel mai bun videoblog". Inceput de americanul Brian Conley, cu doi ani inainte de atacul american asupra Irakului, site-ul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, editorii lui fiind atat jurnalisti americani, cat si localnici irakieni. Nu de putine ori materialele publicate la http://aliveinbaghdad.org au fost preluate de BBC, CNN sau Yahoo! News. Deci iata ca unii au vazut in platformele de blogging o unealta pentru publicarea rapida de texte. Asta face ca blogurile sa poata fi folosite cam in toate domeniile ce includ comunicare scrisa, de la intamplari din viata personala la comunicari jurnalistice, magazine online, recenzii de jocuri sau carti si pana la, asa-zisele «foi de informare».
Cum libertatea de exprimare nu este un drept general valabil in toate tarile din lume, mai ales in cele in care regimurile autoritare fac legea, exista tari in care Internetul este supus cenzurii. Pentru oamenii care se simt asupriti de regimurile de care sunt condusi, web-ul a devenit atat un spatiu de refeulare, dar si o puternica unealta pentru informarea celor din lumea libera. Cei mai mari cenzori din lume sunt Cuba, China si Rusia. In Cuba, de exemplu, este absolut imposibil sa-ti faci un blog. Asta pentru ca accesul la net in aceasta tara exista, dar functioneaza in sistem de circuit inchis. "Internetul este pentru straini. Intranetul este pentru cubanezi", a declarat pentru site-ul cnn.com Miguel Perez, proprietarul unui Internet café din Centrul de Afaceri International din Havana. Guvernul lui Fidel Castro restrictioneaza de multi ani accesul la toate site-urile web, atragandu-si critica oganizatiilor internationale, care spun ca in felul acesta se controleaza accesul liber la informatie. Pentru a putea avea o linie de acces la Internet un cubanez de rand trebuie sa obtina mai intai permisiunea statului. In China numarul de utilizatori de Internet se dubleaza aproximativ o data la sase luni, iar numarul de site-uri creste semnificativ de la un an la altul. Si, o data cu aceste cresteri, guvernul de la Beijing isi sporeste eforturile pentru controlarea, cenzurarea sau chiar inlaturarea unor parti ale continutului de pe diverse pagini web. Conform unui raport al organizatiei Reporteri fara Frontiere publicat anul acesta, tara asiatica detine locul intai in ceea ce priveste numarul de oameni inchisi pentru ca au criticat sistemul politic chinez pe bloguri sau pe forumuri. De unde se poate trage concluzia ca aici functioneaza principiul ca poti avea blog, dar trebuie sa ai mare grija la ce scrii.
In cei zece ani de viata jurnalul online a suferit, ca orice fenomen in crestere, mai multe transformari. Am putea spune chiar ca fiecare utilizator nou-intrat in "blogosfera" a adus ceva nou cu sine si a contribuit la aceste transformari. Intre 1997 si 1999 au inceput sa apara tot mai multe site-uri personale, unde oamenii faceau trimiteri catre alte site-uri sau comentau diverse evenimente din viata lor de zi cu zi sau diverse materiale citite pe alte pagini web. In aceasta perioada toti cei care isi creau un jurnal online trebuiau sa aiba anumite cunostinte tehnice, adica sa stie sa utilizeze programe pentru constructia unei pagini web si limbajul de HTML. "Boom-ul" (daca-l putem numi asa) s-a produs abia in 1999, cand blogging-ul a luat amploare o data cu aparitia "uneltelor" care inlesneau constructia unui jurnal online – adica un sistem pe baza de nume de utilizator si parola, unde utilizatorul avea doar de realizat niste setari (numele, schema grafica etc.) si apoi de introdus textul, link-urile si imaginile dorite. Mai ramanea un singur pas, apasarea butonului "Publish" (publica) si insemnarea aparea online.
In istoria de zece ani de existenta a blogging-ului au existat si cateva momente de referinta:
- 1 aprilie 1997 – Dave Winer a lansat site-ul Scripting News, unde posta link-uri catre diverse alte site-uri pe care le citea. Scripting News este considerat a fi primul blog modern.
- 1999 – Apare site-ul Blogger.com, prima platforma "ready to blog" pusa la dispozitia celor care doreau sa-si faca un jurnal online. O data cu aceasta lansare a inceput ofensiva blogurilor in spatiul online.
- 2002 – Apare fenomenul de cenzurare a blogurilor. Unde ? In China. Din cauza comentariilor la adresa regimului de la Phenian autoritatile chineze incearca sa dea de urma bloggerilor. In cele din urma, din cauza tensiunilor politice create, unii utilizatori sunt siliti sa-si inchida site-urile.
- 2002 – Abdel Kareem Soliman (22 de ani) devine primul blogger care este condamnat la inchisoare – pe o perioada de patru ani – dupa ce a criticat actiunile presedintelui egiptean Hosni Mubarak, descriindu-l pe acesta folosind cuvintele "dictator" si "extremist". In ciuda interventiei comunitatii internationale, bloggerul trebuie sa-si execute pedeapsa. El va fi eliberat anul viitor.
- 2005 – Casa Alba recunoaste importanta blogurilor. Garrett M. Graff devine primul detinator al unui blog care este acreditat la Casa Alba, de unde urma sa redacteze mai multe insemnari pentru site-ul sau. Apare intrebarea – bloggerul este jurnalist ? (Nu s-a dat nici un raspuns clar pana in momentul de fata !)
Anul 2007 a lansat, cu precadere, moda blog-urilor si printre jurnalistii ori politicienii din Romania, in primul rand, dar si printre numerosi anonimi, utilizatori ai PC-ului si retelei Internet. Catalin Tolontan, Victor Ciutacu, Alessandra Stoicescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Cozmin Gusa, Elena Udrea, Dan Andronic, Cristian Sutu, precum si numerosi alti jurnalisti sunt doar cateva nume care isi impartasesc opiniile si pe blog.
Ca anonim, implicat in fenomenul blogging-ului autohton, m-am simtit dator fata de vizitatorii productiilor mele sa consemnez aceasta aniversare precum si cele cateva informatii interesante – sper - legate de fenomenul respectiv.
Zangy Comment Graphics
[mig007]
Zangy Comment Graphics
Zangy Comment Graphics
duminică, 16 decembrie 2007
Abonați-vă la:
Postări (Atom)